Skeppsholmslimpa

Långjäst skeppsholmslimpa, tio limpor

2,4 kg rågmjöl
1,6 kg kornmjöl

6 liter 75-gradigt vatten, vilket ger mild skållning

1,2 kg surdeg

50 g jäst upplöst i lite vatten
5,2 – 5,6 kg vetemjöl
8 msk (= 1,2 dl ) salt

Kvällen innan du ska grädda brödet:
Mät upp råg- och kornmjöl i en rymlig bunke/tråg. Häll över det heta vattnet och rör ihop till en gröt.

När degen svalnat till ca 40 grader (=fingervarmt) blandas surdegen i och denna fördeg för stå över natten för att jäsa under plast.

Följande morgon knådas det mesta av vetemjölet, jästen och allt saltet i. Känn på degen så att du får en smidig deg – inte för stabbig och inte för lös! Nu skall degen knådas 10-15 minuter för hand. Ställ sedan att jäsa i bunken/tråget under duk i 4-5 timmar.

Efter jäsningen ska degen bara formas till runda limpor som får jäsa i korg. Forma limporna och lägg den släta sidan nedåt i en jäskorgen. Ställ att jäsa under duk ytterligare cirka en timme. Kom ihåg att ta bort en deciliter deg som du sparar till nästa bakningstillfälle.

Mjöla de ogräddade limporna på ovansidan och stjälp upp dem på brödspaden skjutsa in dem en och en i stenugnen. Spruta med en blomspruta in vatten i ugnen på brödet och på ugnens väggar.

Grädda ca en timme.

Vill man göra detta recept jäst väldigt länge jäser man brödet över natten, dvs sätter till alla ingredienser första dagen. Då kan man försöka förlita sig på att surdegen gör hela jobbet, och utesluter jästen. Skulle det ha jäst dåligt på morgonen, kan man tillsätta det då. Det ska ju ändå jäsa en omgång till.

"Med en varm bakugn kan du slå världen med häpnad"