Gotlandslimpa

Ljus gotlandslimpa, två stycken

Dag ett
Häll 10 dl 80-gradigt vatten över 7,5 dl fint rågmjöl och 7,5 dl vetemjöl i en bunke, (alternativt 15 dl rågsikt).
Blanda i 1½ msk ättikssprit.

Kör i hushållsmaskin 10 minuter, täck över med bakduk och låt stå till nästa dag.
Bryt ner 5 st torkade pomeransskal i 1 dl vatten, låt koka upp och stå övertäckta till nästa dag.

Dag två
Lös upp 25 g färsk jäst i lite vatten, Blanda ner ca 2 dl surdeg, 3/4 dl sirap, 1 tsk socker och 1 msk salt.
Mixa hastigt, eller hacka pomeransskalen fint. Blanda ner detta och vattnet i den skållade degen. Arbeta in 10-12 dl vetemjöl tills degen är smidig.

Låt jäsa i övertäckt bunke en timme, eller lite mer, på varmt dragfritt ställe.
Ta upp på bakbord och dela i två runda bröd utan att knåda så mycket. Lägg på en mjölad plåt och låt jäsa en timme, övertäckt.

Pensla bröden med vatten med lite sirap i. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ungefär en timme. Låt svalna insvept i bakduk.

Grova gotlandslimpor, tio limpor

Surdeg: Gör klar en surdeg på cirka 1 liter.

Dag 1
Skållning:
Häll cirka 5 liter 80-gradigt vatten över 4 liter (2,2 kg) grovt rågmjöl i en bunke.
Blanda i 1 dl ättikssprit. Blanda ordentligt.
Täck över med bakduk och låt stå till nästa dag.
Bryt ner 15 st torkade pomeransskal i 5 dl kokande vatten. Stå övertäckt till nästa dag.

Dag två
Mixa pomeransskalen hastigt eller hacka fint med kniv.
Lös upp 3 st 50 g paket färsk jäst i 2 dl ljummet vatten.
Blanda ner 1 liter surdeg gjord på rågmjöl.
Häll i 3,5 dl sirap, 5 tsk socker och 5 msk salt.
Blanda ner 2,5 kg siktat dinkelmjöl och cirka 15 dl rågsikt. Arbeta till en smidig deg.

Låt jäsa under bakduk cirka en timme.
Dela 9-10 limpor som får jäsa i brödkorgar cirka en timme.
Grädda i vedeldad ugn cirka 35 minuter.

"Med en varm bakugn kan du slå världen med häpnad"