Om bakarlag

Skeppsholmens BAKARLAG är ett antal bakarintresserade som håller igång stenugnen på Skeppsholmen i Stockholm. Vi är kursledare för Skeppsholmsgårdens bakningskurser.
På den här hemsidan delar vi med oss av tips av vedeldning i stenugn, surdegsrecept och hur man bakar. Prenumerera på vårt nyhetsbrev om kurserna, bagarstugan och boktips om surdeg och bakning.

8 reaktion på “Om bakarlag”

 1. He.j såg att en Karin som varit på mässa i Tanto har en gasugn.

  Har flyttat till Brasilien och här har jag gasugn. Men jag begriper mi.g inte på den riktigt. Kanelbullarna blir bleka…svårt att avgöra när brödet är färdigt osv. Provade att sätta in en plåt till under men jag vet inte om det blev så stor skillnad. Snälla om Karin har ngt tips så mottages det tacksamt.. med vänlig hälsning Lisa Ring

 2. Hej Lisa
  Jag har haft ett par gasugnar och tycker ofta de visat för låg värme, och då har bullar och annat bröd blivit för blekt. Om det stått att jag ska ha 225 grader har jag satt vredet på drygt 250 grader. Och så har jag använt en termometer för gasugn tills jag lärt mig ugnen. Men det har ju aldrig blivit lika bra som när man har tillgång till övervärme. Att använda en baksten är toppen. Då värmer jag upp ugnen långsamt med stenen i, och det hjälper att utjämna värmen i ugnen.

  Kanske är det fler som har tips på detta? Om du är med på Facebook kan du skriva något på vår grupp där, sök Bakarlag.se på Facebook.

  Hej och lycka till.
  //Karin

 3. Sprickbildning vid gräddning

  Jag har problem med sprickbildning vid gräddning av mina surdegsbröd Framförallt gäller det när jag bakar valnötsbröd (surdegsstart på råg, sedan 30% rågmjöl, 70 % vetemjöl i degen) Jag jäser i bakkorgar av trä och jag stjälper upp det på varm baksten i 250 C värme, har sprayat vatten i ugnen en stund innan. Gör 2 snitt på ovansidan och sen in i ugnen. Sänker efter 5 min till 200 C. Brödet häver sig bra i ugnen men spricker alltid mycket vid sidan trots att jag snittat det. Ska jag sticka hål med en gaffel i sidan för att slippa detta? Låta det jäsa längre i bakkorgen? Samtidigt ska det inte jäsa för mycket i bakkorgen då det väl sjunker ihop då man stjälper upp det?
  För övrigt smakar brödet vidunderligt, men problemet är alltså att det spricker så himla mycket.

  Hälsningar
  Hans

 4. Hej igen Karin….sökte er på Facebook men hittade inte…..jag behöver verkligen råd och dåd så det skulle vara bra…..hälsning Lisa

 5. Hej Hans! Sâsom jag vet, beror sprickbildningen, sâsom du beskriver den pâ, att du inte har knâdat degen tillräckligt.
  Hälsningar Ulla

 6. Hej,
  jag och min man söker med ljus och lykta efter ett ställe här i stockholm att ”hyra” för att baka tunnbröd. Någon av er som kan ge oss råd?

  Mvh
  Mikaela

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

"Med en varm bakugn kan du slå världen med häpnad"